MAKANAN YANG BAIK UNTUK KESIHATAN

Blog ini memulakan dengan berbicara mengenai makanan adalah sumber kesihatan. Makanan adalah juga sumber penyakit utama jika tidak pandai memilih makanan yang memberi manfaat kepada tubuh. Malah makanan yang baik dapat mencegah penyakit, disamping memberi kesegaran dan tenaga kepada tubuh samada fizikal atau mental. Makanan yg baik juga dpt membantu pemulihan serta merawat pelbagai penyakit. Makanan yg baik haruslah mempunyai ciri-ciri berikut:

-Makanan yg bebas bahan antibiotik, vaksin, hormon, steroid untuk mempercepat pertumbuhan haiwan ternakan spt ayam daging, ikan bela (keli, tilapia, patin), lembu. Produk tenusu juga tidak terlepas dari bahan-bahan yg mudarat ini seperti susu.

-Makanan yg tidak diproses secara kimia (chemically refined foods). Makanan yang diproses secara kimia selalunya bersifat asid bila masuk dlm tubuh yg memberi banyak kesan buruk kpd organ-organ, tisu dan sel-sel.

-Makanan yang asli tanpa diproses secara melampau (highly refined processed foods)

-Makanan yang bebas bahan aditif kimia / sintetik seperti pengawet, pewarna, kondisioner, perasa yang selalunya berasid dalam tubuh. Ia boleh menyebabkan alahan, kanser, kelemahan sistem imun, membebankan organ perkumuhan seperti buah pinggang, hati, kulit.

-Makanan wholefoods yang mengandungi semua khasiat asal seperti vitamin, mineral, serat makanan (soluble & insoluble), anti-oksidan, unsur surih mineral, dan pelbagai faktor phytonutrien yang lain.

-Makanan hasil pertanian yang bebas ubah-suaian genetik / GMO. Makanan GMO mengandungi cebisan unsur jujukan DNA daripada spesies organisma yang berbeza. Contohnya,  tanaman jagung, soya, atau ternakan lembu yang diselitkan cebisan DNA bakteria, virus atau haiwan spesies lain utk mendapatkan ciri-ciri tertentu pokok, buah dan hasil ternakan. Makanan GMO menjadi isu kesihatan yang hangat diperdebatkan.

-Makanan hasil pertanian seperti buah, sayur, bijirin, ubi yang bebas racun kimia pestisid & serangga perosak, baja kimia sintetik.

-Buah dan sayur bebas dari carbide (perangsang buah menjadi masak sebagai peraman), semburan, rendaman, salutan bahan kimia anti-kulat atau bahan kimia yang melambatkan pematangan buah, sayur supaya tahan lama terutama buah dan sayur yang diimport.



0 comments:

Post a Comment